Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Január 19. 17:43, szombat | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

Folytatódnak a faültetések - egy év alatt 1200 fát és 11.000 bokrot ültettek Fehérváron

Pénteken a zöld beruházások témakörben folytatódott a város polgármesterének 2018-as fejlesztéseket értékelő tájékoztató sorozata.

Elhangzott, hogy csak a tavalyi évben 1200 nagy körméretű fát, több mint 11.000 bokrot és cserjét telepítettek Székesfehérváron és a 170.000-et is meghaladta az elültetett virágok száma. Hamarosan pedig erdőtelepítés is kezdődik a város szélén.

Egyre inkább érezzük a klímaváltozás hatásait és joggal várják el a fehérváriak, hogy ennek megfelelően minél több zöld fejlesztés történjen a városban – mondta Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere.

Fatelepítés hasonló nagy arányban folytatódik 2019-ben is, mint tavaly aminek 10-15-20 év múlva lesz meg igazán az eredménye.

2018-ban rekord mennyiségű növényt ültettek Fehérváron a meglévő nyolcvanezres faállomány mellé: több mint 1200 fát és több mint 11 ezer bokrot és cserjét továbbá 170.000 tő virágot is kiültetett a Városgondnokság Fehérváron. 2019-ben is folytatódik az intenzív fásítási program és nagyságrendileg hasonló lesz 2019-ben is a faültetés aránya is mint a tavalyi.

A város polgármestere beszélt arról is, hogy a légvezetékek alatti gallyazás miatt sok panasz és probléma keletkezik. Székesfehérvár 340 km elektromos légvezetéke alatt mintegy 16 ezer fa található. Ezek elültetésekor pedig sajnos nem mindig gondoltak arra, hogy mekkorák lesznek később. Kérte, hogy amikor faültetés történik, bízzunk a szakemberekben, hogy ne jussunk olyan helyzetbe, hogy nem szépészeti szempontok alapján kell megmetszeni a fáinkat.

A zöld fejlesztések sorából kiemelte a Sóstó Természetvédelmi Terület adta lehetőségeket és köszönetet mondott a kormányzatnak, hogy finanszírozta a természetvédelmi terület megmentését. Kiemelte, hogy nagy környezetvédelmi beruházás kezdődik idén a Palotavárosi tavak körül és az Alsóvárosi réten, melyet meg lehetett menteni rétként és közösségi tulajdonba került, ugyanis a korábbi ipari besorolás helyett lett zöldterület.

Több mint 1.25 milliárd forintból 93 hektáron kezdődik el 2019-ben a zöldterület fejlesztés a Palotavárosi tavak körüli területen. Sportolási lehetőségek mellett játszóterek, bringapark is lesz a zöld környezet bővítése mellett „Olyasmi lesz, mint a Túrózsáki úti sportcentrum, csak jóval nagyobb. Remélem eredményes lesz a közbeszerzés és elkezdődhetnek majd idén a munkálatok.” - mondta Cser-Palkovics András.

Részben a Modern Városok Program fejlesztéseinek köszönhetően 30 hektáros parkosítás és faültetés lesz a Palotavárosi tavaktól északra elhelyezkedő területen. Egyfajta erdősítés lesz 32 hektáron és egy decemberi kormánydöntés alapján erre 2 milliárd forintos támogatást kapott Székesfehérvár. Mindez a Sóstóhoz hasonlítható fejlesztés intenzív fa és növénytelepítéssel jár együtt, ami várhatóan nagyon szép kirándulóhelye lesz majd.

szekesfehervar.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 07:25, kedd | Helyi

Nyáron adhatják át a Szent György Kórház új, 64 kórtermes épületét

Székesfehérváron zajlik az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása.

2024. Április 10. 09:33, szerda | Helyi

Hibaelhárítást végez a Fejérvíz a Ligetsoron, a környéken vízhiány várható

A munkavégzés idejére a helyszínen ivóvízszállító lajtos autót biztosítanak.

2024. Március 29. 09:12, péntek | Helyi

Nagypénteken Krisztus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeznek világszerte.

2024. Március 29. 09:04, péntek | Helyi

Online 280, papír alapon 340 forint április 1-től a nyugdíjas buszbérlet Fehérváron

Április elsejétől nagymértékben csökken a székesfehérvári helyi nyugdíjas bérlet ára.