Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Szeptember 28. 12:41, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A rákterápiák veszélyes rákőssejteket kialakulását támogathatják

A rákterápiák veszélyes rákőssejteket kialakulását támogathatják

A sugárterápia és a kemoterápia, melyek célja a rákos sejtek elpusztítása, nem kívánt mellékhatásként elősegítheti rákőssejtek kialakulását, amelyek új tumorokat hozhatnak létre, és különösen ellenállók a kezelésekkel szemben - közölték amerikai kutatók a PLoS ONE című nyílt hozzáférésű tudományos portálon megjelent tanulmányukban.

A bostoni Harvard Egyetem munkatársainak a megállapítása megmagyarázhatja, hogy az előrehaladott állapotú rákok miért olyan ellenállók a sugárterápiával és a kemoterápiával szemben is, és segítheti új stratégiák kidolgozását a daganatok elleni küzdelemben.
Korábbi kutatások megmutatták, hogy a rákőssejtek új daganatok kiindulópontját jelenthetik, és végső soron ezek a sejtek felelősek a rákok visszatéréséért és a testben való szétszóródásáért. A rákőssejtek nagyobb eséllyel élik túl a kemoterápiát és a sugárterápiát is, feltételezhetően azért, mert hatékonyabban javítják ki DNS-károsodásukat, és távolítják el a mérgeket.
A rákőssejtek eredete még vitatott. Az egyik lehetőség, hogy a normál őssejtek, amelyek a test még nem specializálódott, sokféle irányba fejlődni képes sejtjei, véletlenszerű mutációval rákossá válnak. A másik lehetőség, hogy a szokványos rákos sejtek valamilyen módon szert tesznek őssejt tulajdonságokra.
Chiang Li, a Harvard orvosi kara kutatójának és csoportjának mostani eredménye azt sugallja, hogy a szokványos ráksejtekből valóban létrejöhetnek rákőssejtek, ráadásul a rákkezelésben gyakorta alkalmazott sugár-, illetve kemoterápia indíthatja el a ráksejtek őssejté alakulását.
Kísérleteikben a kutatók gammasugárzásnak, egy ionizáló sugárzásnak vetettek alá ráksejteket. Úgy találták, hogy az őssejtek növekedését támogató körülmények között a szokványos ráksejtekből olyan sejtcsomók jöttek létre, melyek a rákőssejtek jegyeit viselik. A besugárzott sejtek elemzése az őssejtszerű viselkedéshez kapcsolódó gének aktivitását is feltárta - idézte a tanulmányt a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
(http://www.livescience.com/23511-cancer-treatments-create-cancer-stem-cells.html)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket