Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. December 11. 11:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

A sejtek közti állomány támogatásával visszafiatalítható a bőrszövet

A sejtek közti állomány támogatásával visszafiatalítható a bőrszövet

Lassítható vagy akár visszafordítható a bőr öregedése a sejtek közti teret kitöltő állomány új típusú kezelésével, kívülről való feltöltésével - igazolták amerikai kutatók tanulmányukban.

Ahogyan éveink haladnak előre, öregszenek sejtjeink is, csökken ellenálló képességük, nehezebben viselik el a stresszhatásokat. A Michigani Egyetem orvosi karának kutatói a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban azonban a bőrt vizsgálva megállapították, hogy nem kizárólag az öregedő sejtek hibáztathatók a szövet öregedéséért. A folyamat megállítható, sőt megfordítható úgy is, ha a sejtek közötti állományra összpontosítanak, azt töltik fel.
A sejtközi állomány (extracelluláris mátrix, ECM) váz szerepet lát el, amelyben elhelyezkednek a sejtek. Az állomány apró kollagén rostokból épül fel, amelyeket a kötőszövetben lévő fibroblaszt sejtek termelnek. A bőr öregedésekor ez az állomány töredezetté válik, így a sejtek elveszítik a vázzal való szoros kapcsolatukat. A kutatók szerint más típusú szöveteknél ugyanez játszódhat le.
Mostani kis méretű klinikai próbájukban a 80-as éveikben lévő önkéntesek bőrébe fecskendeztek be olyan töltőanyagot, amelyet kozmetikai kezeléseknél is alkalmaznak a ráncok feltöltésére. Ez a töltőanyag kitölti az öregedési folyamatban a töredezés miatt keletkezett üregeket, ezáltal megtámasztja a sejtközi állományt, és növeli a sejtekre a szövet belsejében ható nyomást.
Három hónap elteltével azt tapasztalták, hogy maguk a fibroblaszt sejtek kezdtek el több kollagént termelni, és jobban kapcsolódtak a sejtközi állományhoz, mintha valaki visszaforgatta volna az időt. A teljes bőrréteg vastagabb lett, és újabb erek keletkeztek benne, amelyek táplálták a sejteket.
A kutatók úgy vélik, hogy a sejtközi állomány külső feltöltése, ezáltal a helyreállított belső szöveti nyomás hatott úgy a sejtekre, hogy azok feléledtek - idézte a ScienceDaily című tudományos portál. A kutatók azonban figyelmeztetnek arra: eredményeik nem jelentik azt, hogy a kozmetikai feltöltő anyagokat a teljes testen alkalmazni kellene. A megállapítás fontossága inkább abban áll, hogy rámutat a sejtközi állomány nélkülözhetetlen szerepére.
A bőr öregedés miatti elvékonyodása például esendőbbé teszi az érintetteket a sérülésekre, majd nehezíti is a gyógyulást. A sejtközi állomány szerepének jobb megértése elvezethet jobb terápiás módokhoz ilyen esetekben is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket