Városlista
2024. június 29, szombat - Péter, Pál

Hírek

2010. Március 04. 20:13, csütörtök | Belföld
Forrás: www.hvg.hu

A dinoszauruszok a feltételezettnél tízmillió évvel idősebbek

A dinoszauruszok a feltételezettnél tízmillió évvel idősebbek

A dinoszauruszok tízmillió évvel korábban jelentek meg bolygónkon, mint eddig feltételezték. A felfedezésről szóló tanulmány a Nature legújabb számában látott napvilágot.

Tanzánia déli részén, a Ruhuhu-folyó völgyében legkevesebb egy tucat, labrador nagyságú sileosaurus maradványait fedezték fel 2007-ben. Ezek a lények a valódi dinoszauruszok legközelebbi rokonai voltak. Közös őstől származtak, és bár a sileosaurus sok szempontból hasonlít a dinoszauruszra, nem rendelkezik az ősgyíkokra jellemző számos vonással - olvasható a National Geographic hírei, valamint a The Daily Telegraph online kiadásában. Az Asilisaurus kongwe névre "hallgató" silesaurus 243 millió évvel ezelőtt, a középső triász időszakban élt. Mivel közös őssel rendelkezett a dinoszaurusszal, feltételezhető, hogy a két csoport ugyanabban az időben élt, ám az eddig ismert legidősebb dinoszaurusz-lelet "mindössze" 230 millió éves. Fotó: null "Amikor az emberek a dinoszauruszokra gondolnak, általában olyan óriások jutnak az eszükbe, mint a Tyrannosaurus rex. Ám az összes ősgyíknak közös őse volt, és egy olyan lény, mint amilyen az Asilisaurus kongwe, segíthet megérteni, hogy kezdetben milyenek is lehettek a dinoszauruszok" - vélekedett a felfedezéssel kapcsolatban Thomas R. Holtz, a Marylandi Egyetem paleontológusa, aki nem volt részese a kutatásnak. A tucatnyi egyed csontjai alapján a paleontológusok kiderítették, hogyan is nézett ki a Asilisaurus kongwe. Míg a dinoszauruszok tipikusan csapott fejű, borotvaéles fogakkal rendelkező, húsevő szerzetek voltak, az Asilisaurus szájában "dugószerű" fogak sorakoztak, és állkapcsán aprócska csőr volt. A csőr alakja arra enged következtetni, hogy az Asilisaurus kongwe kiszakította a táplálékot, ami azt jelenti, hogy egyaránt lehetett húsevő vagy vegetáriánus, de előfordulhatott, hogy vegyes koszton élt. Az Asilisaurus kongwe könnyű volt, testsúlya 10 és 30 kilogramm között mozgott. Vékonyak voltak a végtagjai, és a hosszú farkú lény négy lábon közlekedett, holott a korai dinoszauruszok döntő többsége két lábon járó ragadozó volt - mutat rá a tanulmány két társszerzője, Sterling Nesbitt, a Texasi Egyetem és Christian Sidor, a seattle-i Burke Természettudományi Múzeum paleontológusa. Az Asilisaurus kongwe mellett a Ruhuhu-folyó völgyében a paleontológusok több, az archosauria (uralkodó gyíkok) osztályába tartozó őshüllőféleség maradványait is feltárták. A szakemberek nem tudják, hogy a történelemelőtti Tanzánia búja vegetációjú folyóvölgyei miért adtak otthont a dinoszauruszokkal rokon hüllők sok törzsének. Bármi legyen is az ok, "ez egy átalakulóban lévő világ volt, az élővilág történetének rendkívül izgalmas korszakában" - hangsúlyozta Christopher Brochu, az Iowai Egyetem paleontológusa, aki nem vett részt a kutatásban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 28. 10:05, péntek | Belföld

4 millió 749 ezer fő volt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta 4,3 százalék

2024 májusában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 36 ezerrel, 4 millió 749 ezer főre nőtt.

2024. Június 28. 07:35, péntek | Belföld

Lázár János: a geszti Tisza-kastély felújítása egy korszak restaurációját jelenti

A geszti Tisza-kastély felújítása nemcsak helyreállításról szól, hanem egy korszak restaurációjáról is - hangsúlyozta az építési és közlekedési miniszter csütörtökön a Békés vármegyei Geszten.

2024. Június 28. 07:21, péntek | Belföld

Letették az új vecsési hadiipari üzem alapkövét

Páncéltörő gránátvetők csövét fogják gyártani az üzemben.