Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2010. Január 13. 07:00, szerda | Belföld
Forrás: www.hvg.hu

A Föld-Hold utat háromszor berepülő madarat találtak

A Föld-Hold utat háromszor berepülő madarat találtak

Új távolsági világrekordere van a Földnek: a parányi sarki csér évente megteszi a Grönland-Déli-sarkvidék távolságot, méghozzá oda-vissza. Egész életében, harminc év alatt pedig 2,4 millió kilométert tesz meg, ami a Föld és a Hold k

Az apró sarki csér világrekordot döntött: kétszer olyan messzire repül vándorlása során, mint eddig gondolták, és így ez az állat járja be a legnagyobb távolságot bolygónkon. A mindössze 113 grammos madár kis súlya ellenére - vagy talán éppen azért? - minden évben Grönlandról (az Északi-sark közeléből) az Antarktiszra (a Déli-sarkvidékre) repül át, majd visszatér. A csér 71 ezer kilométert tesz meg cikcakkban évente, ezzel felülmúlva riválisát, a viharmadarak közé sorolt szürke vészmadarat - írja a National Geographic. Mindezt parányi adóvevők elhelyezésével állapították meg madártani kutatók. A sarki csér Grönlandról indul ősszel, majd télen a Déli-sarkvidék közelében tartózkodik (ilyenkor ott melegebb az éghajlat), majd tavasszal visszafordul északra. Különösen délen "csalinkázik" sokat a madár, a megfigyelések szerint bizonyos példányok hatalmas kitérőket tesznek kelet-nyugati irányba. Így Afrika és Dél-Amerika partjai között több ezer kilométeres "pluszokat" repülnek. Ennek oka a kutatók szerint az, hogy a csérek a széljárást követik, így elkerülik, hogy széllel szemben kelljen repülniük. Az új távolsági világrekorder, a sarki csér © Wikipedia A Grönlandi Természeti Erőforrások Intézetének kutatói most először voltak képesek a sarki csér nyomon követésére. A kutatást Carsten Egevang vezette. Becsléseik szerint egy sarki csér életében akár 2,4 millió kilométert is megtehet, mivel ezek a madarak akár 30 évig is elélhetnek. Ez azt jelenti, hogy életükben háromszor megjárhatnák akár a Föld-Hold utazást is - oda-vissza természetesen. Korábban a madárészlelésben nem alkalmazott műszaki megoldással voltak képesek most a grönlandiak a csér megfigyelésére. Az eddigi adóvevők ugyanis csak nagyobb madarakon voltak alkalmazhatók, mert viszonylag nagy volt a súlyuk. A Brit Antarktiszi Kutatószolgálat, a British Antarctic Survey azonban nemrég egy 1,4 gramm súlyú detektort készített, amelyet immár a csér lábára lehetett erősíteni, anélkül, hogy a szerkezet jelentősen zavarná a repülését. Egevang egyik legérdekesebb megfigyelése az volt, hogy a madarak időnként hosszabb szüneteket tartanak a repülésükben, méghozzá a nyílt óceánon, az észak-atlanti térségben. Ekkor "töltik fel magukat" a feltételezések szerint élelemmel, így elsősorban kisebb halakkal és rákokkal. Csak ezután vágnak neki a trópusokon át vezető út újabb szakaszának, a Déli-sarkvidék felé.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 01. 07:34, hétfő | Belföld

Záporokkal, zivatarokkal indul július első hete, majd visszatér a kánikula

Záporokkal, zivatarokkal indul a július első hete, és sokfelé lesz élénk, olykor erős a szél.

2024. Július 01. 07:31, hétfő | Belföld

Ma is a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható

A figyelmeztetési kritériumot meghaladó, nagyon erős UV-B sugárzás várható hétfőn több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. vasárnap az MTI-vel.

2024. Július 01. 07:27, hétfő | Belföld

Orbán Viktor: új korszak kezdődik

Új korszak kezdődik - jelentette ki a Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be

2024. Június 30. 08:36, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 26. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: