Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 21. 10:21, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást

Az elhízás gyorsíthatja a szellemi hanyatlást

Az elhízás és egyes anyagcsere-rendellenességek gyorsíthatják a szellemi leépülést - állítják francia és brit kutatók a Neurology című szakfolyóirat legfrissebb számában közzétett tanulmányukban.

A tanulmányba összesen 6401 embert vontak be Nagy-Britanniában, akiknek az életkora a vizsgálat kezdetekor átlagosan 50 év volt: ekkor gyűjtötték össze először a résztvevők testsúlyára és egészségi kockázati tényezőire vonatkozó adatokat. Készítettek velük emellett teszteket is, amelyekkel memóriájukat és más kognitív funkcióikat mérték fel. A vizsgálatokat a követés tíz éve alatt háromszor végezték el.
Az anyagcsere-rendellenességek között olyan kockázati tényezőket vettek számba a kutatók, mint a magas vérnyomás, a védő (HDL) koleszterin alacsony szintje, a magas vércukorszint és az LDL-koleszterin magas szintje. A résztvevők közel harmadánál volt jelen legalább két kockázati tényező, kilenc százalékuk számított elhízottnak, 38 százalékuk pedig túlsúlyosnak.
Az elhízottak hatvan százalékánál találtak legalább két kockázati tényezőt. A követés időtartama alatt ebben a csoportban 22,5 százalékkal gyorsabb szellemi leépülést jeleztek a kognitív teszteken elért pontszámok azokhoz képest, akiknek a testsúlya a normális tartományban maradt, és anyagcsere-paramétereik sem jeleztek kockázatot.
A tanulmány cáfolta a "metabolikusan egészséges elhízás" elméletét is, amely szerint azok a kövér emberek, akiknél nem jelentkeznek anyagcsere-rendellenességek, nincsenek az átlagosnál nagyobb egészségi, benne szív- és kognitív kockázatnak kitéve - idézte Archana Singh-Manoux-t, a tanulmány szerzőjét az EurekAlert című tudományos portál (http://www.eurekalert.org/pub_releases/2012-08/aaon-omf081412.php).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket