Hírek
2017. November 21. 18:57, kedd |
Életmód
Forrás: drtihanyi.com
Az étkezési paprika bőrre, hajra és egészségre gyakorolt hatása 20 pontban

A kapszaicin nevű anyag, amely az erős paprikában a csípős ízért felel, csak kis mennyiségben található az étkezési paprikában, így az nem csíp.
Habár egész évben elérhető, a legtöbb belőle és a legfinomabb zöldségek nyáron szerezhetőek be. A C-vitamin és karotinoid tartalma is növekszik, amikor a paprika megérik.
Az étkezési paprika egészségre gyakorolt jótékony hatása
A paprika tele van olyan tápanyagokkal, mint az A-, C- és K-vitamin,karotinoidok és rostok, amelyek rendkívül jó hatással vannak az egészségre. A paprika ezenkívül B6-vitamint és folsavat is tartalmaz, ami csökkenti a homocisztein szintet, ezáltal csökkenti a szívproblémák kialakulásának kockázatát.
1. Egészséges szemek:
Mivel magas az A-vitamin tartalma, a paprika hozzájárul ahhoz, hogy a látás egészséges maradjon, különösen az éjszakai látás. A paprika gazdag luteinnek nevezett karotinoidban, amely csökkenti a makula degeneráció kialakulásának kockázatát, amely az egyik leggyakoribb oka az időskori látásvesztésnek. A paprika védi a szemeket a szürkehályog kialakulásától, mivel magas a béta-karotin és a C-vitamin tartalma.
Ezt a telt, haranghoz hasonló alakú zöldséget több mint 900 évvel ezelőtt kezdték termeszteni Dél- és Közép-Amerikában, ahol a „paprika” nevet Észak-Amerika európai felfedezői adták a zöldségnek. Ez a zöldség könnyen megterem különböző éghajlatokon is. A paprika nem csak jellegzetes ízű, de ropogós is. Tudományos nevén Capsicum annuumnak nevezik, és az olyan hasonló növények családjába tartozik, mint a chilli paprika, a cayenne bors, a krumpli, paradicsom és padlizsán. A zöld és a lila paprika egy kissé kesernyés, míg a piros, sárga és narancssárga édesebb és gyümölcsösebb ízű.
2. Égeti a kalóriát:
A piros színű étkezési paprika aktiválja a hőtermelést és serkenti az anyagcserét. A kapszaicin, amely a más típusú paprikák csípősségéért felel az étkezési paprikában csak nagyon kis mennyiségben található. Ezáltal enyhén növeli a hőtermelést és serkenti az anyagcserét, viszont nincs hatással a szívritmusra és a vérnyomásra, mint a csípős paprika, így segíti a fogyást.
3. Rák elleni tulajdonságok:
Mivel gazdag antioxidánsokban és gyulladásgátló tápanyagokban, az étkezési paprika számos rák elleni tulajdonsággal rendelkezik. A rák kialakulásának kockázata a krónikus gyulladás és oxidatív stressztől növekszik. Ezek a tényezők azonban kompenzálhatóak az antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonságú fitovegyületek rendszeres fogyasztásával. Ezenkívül a paprika olyan kénes vegyületeket is tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az egészség fenntartásához. A paprikában lévő enzimek megakadályozzák a gyomor- és a nyelőcsőrák kialakulását. Ezenkívül a karotinoid likopinnal hatékonyan megelőzhető a prosztata-, a hólyag-, a méhnyak- és a hasnyálmirigyrák kialakulása.
4. Szív- és érrendszer:
A piros étkezési paprika gazdag likopinban, ezért kiváló hatással van a szívre, míg a zöld paprika koleszterin csökkentő rostokat tartalmaz. A megnövekedett homocisztein szintnél nagyobb a kockázata a szívbetegségek kialakulásának. A paprika azonban B6-vitamint és folsavat tartalmaz, amelyek csökkentik a homocisztein szintet. Továbbá az erős antioxidáns A- és C-vitamin elpusztítja a szabadgyököket. Az étkezési paprikában kálium is található, ami csökkenti a vérnyomást, így a szívre is jó hatással van.
5. Erősíti az immunrendszert:
A C-vitamin létfontosságú, mivel hozzájárul az egészséges immunrendszer fenntartásához, mivel segít az erős kollagén termelésében, így jó hatással van a bőrre és az ízületekre. Csökkenti az ízületgyulladás kockázatát és a gyulladást, a K-vitamin pedig megakadályozza a vérrögök kialakulását. Segítségével megerősödnek a csontok, valamint megvédi a sejteket az oxidatív károktól.
6. B6-vitamin és magnézium:
A B6-vitamin és a magnézium kombinálásával csökkenthető a szorongás mértéke, kifejezetten a menstruáció előtti tüneteknél. Mivel természetes vizelethajtó, a B6-vitamin csökkenti a puffadást és megakadályozza a magas vérnyomás kialakulását.
7. Vashiány:
Az étkezési paprika majdnem a napi szükséges C-vitamin bevitel 300%-át biztosítja, ezért lényeges a vas megfelelő felszívódása szempontjából.
8. Kapszaicin:
A kapszaicin a paprika fehér membránjában található, csökkenti a koleszterin és a triglicerid szintet, valamint elpusztítja a fekély kialakulásáért felelős baktériumokat a gyomorban és erősíti az immunrendszert.
9. Méregtelenít:
Az étkezési paprika megtisztítja az eltömődött nyálkahártyát az orrban és a tüdőben, valamint izzadás által megszabadít a méreganyagoktól.
10. Kálium:
Az étkezési paprika jó káliumforrás. Ez az ásványi anyag kiegyensúlyozza a szervezetben lévő folyadékokat és ásványi anyagokat, valamint fokozza az izmok működését és szabályozza a vérnyomást.
11. Más jótékony hatások:
Az étkezési paprika leve bizonyítottan hatékony módon gyógyítja az olyan gyomorproblémákat, mint a fekély, hasmenés és gyomorbaj. Ezenkívül csökkenti a légzési problémák megjelenését, mint például a tüdőtágulást, asztmát és a tüdők fertőzését. A paprika levének fogyasztásával hatékonyan kezelhető a torokfájás és az orrfolyás.
Az étkezési paprika hajra gyakorolt jótékony hatása
12. Magas szilíciumtartalmú zöldség:
A zöld étkezési paprikában nagy mennyiségű természetes szilícium található, amely hozzájárul az egészséges haj és körmök fenntartásához.
13. Serkenti a hajnövekedést:
Mivel serkenti a vérkeringést, a paprikával együtt használva hatékonyabbak a különféle gyógynövények. A piros paprika természetes módon serkenti a haj növekedését, és nagyon hatékonyan kezelhető vele a hajhullás. A hajhullás esetében a paprika serkenti a vérkeringést, ami létfontosságú a haj megfelelő növekedéséhez. Ezenkívül védi a hajtöveket a dihidro tesztoszteron hatásai ellen.
14. Megerősíti a hajtöveket:
A paprika kiváló C-vitamin forrás, ami létfontosságú a haj egészsége szempontjából. A C-vitamin segít a vas megfelelő felszívódásában, ezáltal biztosítja, hogy elég vas legyen a vörös vérsejtekben az oxigénszállításhoz. A C-vitamin a kollagén felépítésében is részt vesz, ami azért szükséges, hogy a hajtövek, az erek és a bőr egészséges maradjon. A C-vitamin hiány száraz, és könnyen töredező haj kialakulásához vezethet.
15. Egészséges haj és hajnövekedés:
Ha étkezési paprikát visz fel a hajára, hatékonyan serkenthető a hajnövekedés, mivel jobb lesz a fejbőr vérkeringése. Főzzön meg néhány szem száraz piros paprikát vízben, összesen 5-6 percig. Ha kihűlt, masszírozza át a fejbőrét egy, a keverékbe áztatott, vattakoronggal, majd hagyja fent a keveréket 10-15 percig, végül mossa le. A legjobb eredmény elérése érdekében ismételje hetente kétszer. A paprika fűszeressége serkenti a hajnövekedést, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a haj egészséges maradjon.
Az étkezési paprika bőrre gyakorolt jótékony hatása
16. Oxidatív károk:
A piros, zöld és sárga étkezési paprika gazdag C-vitaminban, amely hozzájárul a kollagén termeléséhez. A kollagéntől a bőr feszes marad és védi a sejteket a további károsodástól. Ezenkívül növeli a bőr oxidatív károk elleni ellenálló képességét.
17. Egészséges és fiatalos bőr:
A paprikában található antioxidánsok és fitovegyületektől a bőr egészséges és fiatalos marad.
18. Övsömör és gombás láb:
Gombaölő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően a paprika a megfelelő gyógyszerekkel együtt enyhíti az olyan fertőzéseket, mint az övsömör és a gombás láb.
19. Az öregedés jelei:
A paprika levének fogyasztásával visszafordítható az öregedés jeleinek kialakulása, mivel a zöldségnek magas az antioxidáns tartalma. A paprika ezenkívül védi a bőrt a káros szabadgyököktől, ezáltal a bőr egészséges és fiatalos marad.
20. Szépséghibák és kiütések:
A répa és a zöld étkezési paprika levének keverékével nagyon hatékonyan eltüntethetőek a szépséghibák és a kiütések.
Az étkezési paprika tápanyagértéke:
Minden paprika jó A-, C- és K-vitamin forrás, azonban a piros paprikának a legnagyobb a tápanyagértéke, mivel olyan karotinoidokat tartalmaz, mint a likopin és a béta-kriptoxantin. Ezenkívül gazdag fitovegyületekben és jelentős mennyiségű rostot tartalmaz.
• C-vitamin: Az étkezési paprika gazdag C-vitaminban; valójában kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint más citrusos gyümölcsök. Egy csésze felkockázott paprikában több mint 100% található a napi ajánlott antioxidáns bevitelből.
• A-vitamin: Az A-vitamin a látás, a vörös vérsejttermelés és az egészséges immunrendszer miatt létfontosságú anyag. Egy csésze felkockázott paprikában több mint egy napi szükséges A-vitamin található. A zöld paprika 149 grammonként 551 egységnyi A-vitamint tartalmaz, míg a piros paprika 4666 egységnyit, ami majdnem az egy napi A-vitamin szükséglet mennyiségével egyenlő, ha naponta egy 2000 kalóriás étrenddel számolunk.
• Karotinoidok: A paprikában különböző típusú karotinoidok találhatóak, például likopin, lutein, kriptoxantin, zeaxantin, alfa-karotin és béta-karotin. A sárga, piros és narancssárga étkezési paprikák nagy mennyiségben tartalmaznak karotinoidokat. Hogy a zöldség mennyit tartalmaz ezekből a vegyületekből, az érettségétől függ.
• Kalóriák: A paprikának alacsony a kalóriatartalma, így egy csésze felkockázott paprika körülbelül 30-40 kalóriát tartalmaz. Édes és ropogós ízének köszönhetően jól helyettesíthetőek vele a magas kalóriatartalmú chipsek.
• Rost: A rostbevitel létfontosságú az emésztés szempontjából, mivel csökkenthető vele a székrekedés és az aranyér. Az ajánlott napi rostbevitel nőknek 21-25 gramm, férfiaknak pedig 30-38 gramm. Egy csésze zöld paprika körülbelül 2,5 gramm rostot tartalmaz.
Ezek érdekelhetnek még
2025. Július 26. 09:47, szombat | Életmód
Szarmata sírokat találtak a régészek Mórahalmon
Szarmata sírokat találtak a Móra Ferenc Múzeum régészei a Szeged-Csanádi Egyházmegye leendő oktatási és sportkomplexumának két készülő műfüves focipályájának helyén Mórahalmon
2025. Július 25. 07:44, péntek | Életmód
Ma még napos, szombattól egyre felhősebb, esősebb idő várható
Pénteken és szombaton napközben még meleg időre és sok napsütésre, szombat éjszakától azonban egyre többfelé esőre, záporra és zivatarra, valamint lehűlésre számíthatunk a hétvégén