Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Augusztus 28. 11:14, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Egy vírusfertőzés és a cukorbetegség között találtak kapcsolatot idősebb embereknél

Egy vírusfertőzés és a cukorbetegség között találtak kapcsolatot idősebb embereknél

Kapcsolatot találtak idősebb embereknél a cytomegalovírussal - egyfajta herpeszvírussal - való fertőzés és a 2-es típusú cukorbetegség megjelenése között holland kutatók.

A tanulmány eredménye szerint a 85 évnél idősebb résztvevők körében a cytomegalovírussal fertőzött embereknél kétszer nagyobb volt a 2-es típusú diabétesz kockázata.
A cytomegalovírus egyfajta herpeszvírus, amely a 40 év feletti felnőttek 50-80 százalékában megtalálható, de a legtöbb embernél nem okoz tüneteket a fertőzés. A kutatók szerint azonban idősebb embereknél szerepet játszhat a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.
A tanulmányba 549 idősebb holland felnőttet vontak be, akiknek 80 százaléka bizonyult fertőzöttnek cytomegalovírussal, és 15 százalékuknak volt 2-es típusú cukorbetegsége. Utóbbi megoszlása azonban jelentősen eltért a fertőzöttek és a nem fertőzöttek között: az előbbi csoportban 17 százalék, míg az utóbbiban csak 7,9 százalék volt a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők aránya - idézte a LiveScience című ismeretterjesztő portál. Az összefüggés azután is fennmaradt, hogy más, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek az elemzésnél.
A kutatók feltételezése szerint a cytomegalovírus az inzulint is termelő hasnyálmirigy sejtjeit károsíthatja, ezáltal növeli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Nem zárható ki azonban a fordított összefüggés sem, hogy a cukorbetegség miatt legyengült immunrendszer következménye az, hogy az egyén esendőbbé válik a cytomegalovírus fertőzéssel szemben.
http://news.yahoo.com/type-2-diabetes-linked-common-virus-000426321.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket