Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2022. Október 04. 10:03, kedd | Bulvár
Forrás: hvg.hu

Eltűnt az oroszok rettegett tengeralattjárója, ami atomrakétát is képes kilőni

Eltűnt az oroszok rettegett tengeralattjárója, ami atomrakétát is képes kilőni

A NATO szerint már nincs az északi-sarki bázison a Belgorod orosz tengeralattjáró, ami az atomtöltetével 480 méteres radioaktív szökőárt képes a tengerparti településekre szabadítani.

A NATO nemrég arra figyelmeztette szövetségeseit, hogy eltűnt a sarkköri bázisról a Belgorod nevű atommeghajtású tengeralattjáró. A szervezet szerint – amelynek jelentése az olasz sajtóban szivárgott ki – a Kara-tenger felé tarthat, hogy kipróbálja a Poszeidon nevű atomfegyverét – írta meg a Daily Mail.

A Poszeidon egy olyan drón, ami állítólag hatalmas távolságokat képes a víz alatt megtenni, és amit arra terveztek, hogy a part közelben felrobbanva több mint 480 méter magas radioaktív szőkőárt szabadítson a part menti városokra. Ha sikerül a teszt, akkor azt Putyin a Nyugat zsarolására használhatja fel a sikertelen ukrajnai háborúja miatt.

A Belgorodot nemrég összefüggésbe hozták az Északi Áramlat gázvezeték ellen elkövetett robbantással is, mivel a fedélzetén olyan szerkezeteket is hordoz, amelyek képesek támadást intézni a tenger alatt futó infrastruktúra ellen. Ugyanakkor – teszi hozzá a lap – ez nem valószínű, mert a tengeralattjáró a világ legnagyobb ilyen szerkezete (182 méter hozzú), így észrevétlenül aligha tudott volna ilyen akciót indítani.

A Belgorodot júliusban állította hadrendbe Oroszország.

Az értesülések szerint a tengeralattjáró akár 9600 km-t is képes megtenni, mielőtt felrobbantaná a nukleáris töltetet. Ez két megatonnás, vagyis 130-szor erősebb, mint amit Hiroshimára dobtak le. A Poszeidon a 200 km/h sebességet is elérheti a víz alatt. A Belgorod 120 napig képes elleni a víz alatt anélkül, hogy fel kellene mennie a felszínre.

A robbanófejet soha nem tesztelték a nemzetközi szabályozások miatt, így egy ilyen esemény rendkívül provokatív lépés lenne Oroszország részéről.

A katonai szakértők szerint nincs mód arra, hogy megállítsák az elindított Poszeidon drónt, ami akár 100 megatonnás töltetet is képes lenne magával vinni.

hvg.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:53, csütörtök | Bulvár

Rádióhullámokkal működő fegyverrendszert fejleszt a brit kormány

Rádióhullámokkal működő védelmi fegyverrendszer fejlesztéséről számolt be csütörtökön a brit kormány.

2024. Május 14. 06:00, kedd | Bulvár

Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a Magyar Posta új bélyege

Az önkéntes véradás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet a Magyar Posta egy új, alkalmi bélyeg kibocsátásával

2024. Május 13. 09:20, hétfő | Bulvár

Benézett a nappaliba a kamion

Lesodródott a 64-es főútról, átszakította a drótkerítést és a családi ház oldalába csapódott egy rakomány nélküli nyerges vontató múlt héten Enying Fő utcáján.

2024. Május 11. 07:03, szombat | Bulvár

A Magna Carta egyik példányának vitrinjét próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták Londonban

Az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának tárolóját próbálták összetörni környezetvédelmi aktivisták pénteken a londoni brit nemzeti könyvtárban.