Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2023. Október 20. 10:27, péntek | Életmód
Forrás: msn.com

Ez az egyik legjobb rákmegelőző étel, amit fogyassz bőséggel!

Ez az egyik legjobb rákmegelőző étel, amit fogyassz bőséggel!

Valóban léteznek rákellenes élelmiszerek? Régóta kutatják különböző alapanyagok tápanyagtartalmát a rákkal összefüggésben is.

Tudjuk, hogy vannak karcinogén, azaz rákkeltő anyagok, köztük sok, az élelmiszeriparban is előfordul, s vannak olyanok, amelyek a rákmegelőzésben segíthetnek.

Érdemes a következő alapanyagok listáját nagyon alaposan észben tartani, s minél többször, minél többet fogyasztani belőlük!

Alma

Nem véletlen a kapcsolódó mondás angol honban: „an apple a day keeps the doctor away”. Ma már hazai élelmiszerajánlókban is megjelenik szlogenként: „napi egy alma távol tartja az orvost”. Az alma polifenolokat tartalmaz, amelyek ígéretes rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek. A polifenolok a növényekben természetesen előforduló vegyi anyagok kategóriája. Több mint 500 egyedi polifenol létezik. Ezeket a vegyi anyagokat együttesen fitokemikáliáknak nevezik. A növényi alapú élelmiszerek, például a zöldségek és gyümölcsök általában magas polifenoltartalmúak. Az élelmiszerben lévő polifenolok száma változhat attól függően, hogy hol és hogyan termesztik, hogyan szállítják, mennyire érett, és hogyan főzik vagy készítik el. A polifenolokkal kapcsolatos egészségügyi előnyök közül sok összefügghet antioxidáns szerepükkel. Az antioxidánsok arról ismertek, hogy képesek leküzdeni a sejtkárosodást, ami egyes rákos megbetegedések előfutára. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az alma-phloretin jelentősen gátolja a mellráksejtek növekedését, miközben nem befolyásolja az egészséges sejteket. Ez a polifenol gátolja a glükóz transzporter 2 (GLUT2) nevű fehérjét, amely bizonyos ráktípusok esetében szerepet játszik az előrehaladott stádiumú sejtnövekedésben.

A daganatos megbetegedések táplálkozással történő megelőzésére irányuló kutatások még korai szakaszban vannak, és további vizsgálatokat igényelnek. A tudósok a legtöbb említett vizsgálatot sejtekkel vagy állatokon végezték. Fontos azonban emlékezni arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás, a friss gyümölcsökben, zöldségekben és jó zsírokban gazdag étrend bizonyosan javítja az általános egészségi állapotot.

Bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsök rendkívül gazdag vitamin, ásványi anyag és kiváló élelmirost-forrásnak számítanak. Antioxidáns tartalmuk miatt nem nélkülözhetjük étrendünkből. Konkrét tanulmány kapcsolódik például a szeder vastagbélrák biomarkereit csökkentő hatásáról. Az áfonyáról pedig azt találták, hogy gyulladáscsökkentő hatása megakadályozza az emlőben előforduló daganatok növekedését. Ezek a gyümölcsök segíthetnek megelőzni a rákot, vagy akár visszafordíthatják a korai sejtelváltozások folyamatát.

Keresztesvirágú zöldségek

A brokkoli, a karfiol, a káposzta és kelkáposzta, kelbimbó tartozik ebbe a családba. Jótékony tápanyagaik közt megtalálható a C-vitamin, a K-vitamin, a mangán és szulforafánt is, ami egy növényi vegyület, mely jelentősen gátolja a rákos sejtek növekedését és serkenti a sejthalált a vastagbélrákos sejtekben. Kutatások azt mutatják, hogy a szulforafán és a genisztein – egy szójabab vegyülete – jelentősen gátolja az emlőrák daganatok kialakulását és méretét. A szulforafán gátolja a hiszton-deacetilázt is, egy olyan enzimet, amely a rák kialakulásához kapcsolódik. Heti 3-5 alkalommal is érdemes ezeket a zöldségeket fogyasztani, hogy egészségmegőrző és gyógyító hatásuk megmutatkozhasson.

Sárgarépa

A sárgarépa számos alapvető tápanyagot tartalmaz, köztük K-vitamint, A-vitamint és antioxidánsokat, illetve nagy mennyiségben tartalmaz béta-karotint is, amely a narancssárga színért felelős. Utóbbi anyag létfontosságú szerepet játszik az immunrendszer támogatásában, és megelőzheti bizonyos típusú rákmegbetegedések kialakulását. Egy tanulmány konkrétan összefüggésbe hozta a béta-karotint a mell- és prosztatarák kialakulásának csökkentésével, illetve rendszeres fogyasztása csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát is.

Halak

Az omega-3 zsírsavban gazdag tengeri és édesvízi halak szintén hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez és a rákos megbetegedések kockázatának csökkentéséhez. A tengeri halak közül a lazac, a makréla, a szardínia és a hering tartalmazza a legtöbb omega-3 zsírsavat, ami ugyan az édesvízi halakban kisebb mennyiségben lelhető fel, mégis érdemes pisztrángot, busát vagy kecsegét is rendszeresen fogyasztani. Egy tanulmány kimutatta, hogy a sok édesvízi halat fogyasztó embereknél 53%-kal alacsonyabb volt a vastag- és végbélrák kockázata, mint azoknál, akik keveset esznek belőlük, illetve a halolaj fogyasztása jelentősen csökkenti a prosztatarák kockázatát. 68 109 ember adatainak áttekintése után arra jutottak, hogy azok, akik hetente legalább négyszer fogyasztottak halolaj-kiegészítőt, 63%-kal kisebb arányban betegedtek meg vastagbélrákban, mint azok, akik nem fogyasztottak ilyen készítményt.

Dió

Mindenféle olajos magnak van szerepe a rákmegelőzés szempontjából, de a dió kiemelkedik ebből a sorból. A dió egy pedunculagin nevű anyagot tartalmaz, amit a szervezet urolitinné alakít az anyagcsere-folyamatok során. Az urolitinek olyan vegyületek, amelyek az ösztrogénreceptorokhoz kötődnek, és szerepet játszhatnak az emlőrák megelőzésében. 2019-ben emlődaganattal küzdő nők a biopszia időpontja és a műtét napja között 2 hétig diót ettek. A kutatók a műtét során eltávolított tumorszövet-mintákat vizsgálták, és összehasonlították azokat az eredeti biopsziás eredményekkel. Genetikai változásokra utaló jeleket találtak, amelyek a rákos sejtek növekedésének elnyomására utalhatnak.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, például a bab, a borsó és a lencse magas rosttartalmúak, ami segíthet csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát. Kutatók találtak adatokat arra, hogy van összefüggés a gyakori hüvelyes alapanyagok fogyasztása és a vastagbélrák kialakulásának alacsonyabb kockázata között. Azt is vizsgálták, hogy van-e kapcsolat a bab fogyasztás és a mellrák kialakulása között, s azt állapították meg, hogy a babrostban gazdag étrendet folytatóknál 20%-kal kisebb volt az emlőrák kialakulásának esélye, mint azoknál, akik nem fordítottak figyelmet arra, hogy hüvelyes növényeket fogyasszanak rendszeresen.

Szőlő

A vörös szőlő héjában található antioxidáns, a reszveratrol szintén fontos vegyület a rák elleni küzdelemben. Egyes tudósok úgy vélik, hogy további kutatásokkal rákterápiákban is hasznosítható lenne. A szőlőmag és a belőle készült szőlőmagolaj szintén szerepelnek a legfontosabb rákellenes alapanyagok listáján. A szőlőben található bioaktív vegyületek felhasználhatók a vastagbélrák megelőzésére és kezelésére. Ezen kívül a szőlőmag-kivonatok segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, javítják a keringést és megvédik az egészséges sejteket az oxidatív károsodástól.

msn.com

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 13:28, csütörtök | Életmód

Művészetek Völgye - Csaknem háromezer program az idei fesztiválon

2024. Május 07. 14:06, kedd | Életmód

Egyre többen választanak több streamingszolgáltatót

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 09:48, hétfő | Életmód

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen

Csak minden ötödik fiatal sportol rendszeresen, pedig 72 százalékuk szerint fontos a rendszeres testmozgás