Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2023. Március 21. 14:26, kedd | Belföld
Forrás: NAV

Gépjárműalkatrész kereskedőket ellenőriz a NAV

Gépjárműalkatrész kereskedőket ellenőriz a NAV

NAV a gépjármű-alkatrészek kereskedelmét ellenőrizve olyan fiktív vásárlókra bukkant, akik adatait csak a számlázás miatt hozták létre.

Az ilyen adásvételek azonban az eladók felelősségét is felvetik. A jelenség visszaszorítására a NAV folyamatosan ellenőrzi a gépjármű-alkatrészek nagykereskedelmét.

A NAV egy gépjárműalkatrész-nagykereskedő telephelyén indított ellenőrzést, mivel az eladási adatokban olyan magánszemély vásárlók is szerepeltek, akik rendszeresen, nagy értékben vásároltak gépkocsi-alkatrészeket, de nem lehetett pontosan azonosítani őket, vagy a bevallott forgalmuk a töredéke volt a legyűjtött vásárlások értékének.

A helyszíni vizsgálat és a már legyűjtött, kockázatelemzésen alapuló adatok alapján több ilyen vevőt sikerült azonosítani. Ezek a vásárlók részben saját, részben kitalált, nem létező nevekre és címekre számláztatták az autóalkatrészeket. A termékeket azonban mindig a valós címzetteknek, valós címekre szállították ki, így a számlák kiállításában már a kereskedő felelőssége is felvetődött. Az ellenőrzés kiderítette, hogy ezekben az ügyletekben az autószerelők olyan üzletekben vásároltak, ahol az üzletvezető tudott arról, hogy olyan fiktív vevőket regisztrál a rendszerben, akiket csak a számlázás miatt hoztak létre. Kiderült az is, hogy bizonyos esetekben az üzletvezető ajánlotta fel: lehet úgy is vásárolni, hogy az árut más nevére számlázzák.

A NAV fellépése után a tevékenységüket, beszerzéseiket eltitkoló vállalkozók közül többen önként rendezték elmaradt – személyi jövedelemadót, egészségügyi hozzájárulást és általános forgalmi adót is tartalmazó – kötelezettségeiket. Több adózónál további adóellenőrzést is folytatott a NAV. Ennek hatására ezek a vásárlók már legálisan folytatják a tevékenységüket, kiváltották a munkavégzéshez szükséges adószámot.

A NAV a vizsgálatok megállapításai és tanúságai alapján, a fiktív számlák kibocsátása miatt mulasztási bírsággal büntette az ügyben érintett autóalkatrész-kereskedőt is. A jogi eljárás végén a Fővárosi Törvényszék ítélete is megerősítette a bírság jogszerűségét.

Az eredmények alapján a NAV hasonló ellenőrzéseket kezdett, a vizsgálat pedig több esetben is feltárt azonos, rendszeres álnévhasználatot, amelyben különböző földrajzi elhelyezkedésű üzletek is érintettek voltak. Ez alapján valószínűsíthető, hogy ez a jelenség nem elszigetelt, hanem általános gyakorlat is lehet, ezért a NAV a jövőben is folytatja az autóalkatrész-kereskedők szisztematikus ellenőrzését.

Címkék: NAV

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.