Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Július 30. 12:19, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Jól van a saját őssejtes új légcsővel élő brit fiú

Jól van a saját őssejtes új légcsővel élő brit fiú

Jól van és újra iskolába jár az a brit fiú, akinél két éve először végezték el az akkor áttörést jelentő légcsőátültetést, amelyben saját őssejtjeivel telepítették be a transzplantált lecsupaszított szervet - adta hírül a The Lancet című brit orvosi folyóirat.

A beavatkozást 2010 márciusában hajtották végre a londoni Great Ormond Street Gyermekkórházban a ma már 13 éves Ciaran Finn-Lynchen. A közel kilencórás műtét során a fiúba donortól származó légcsövet (tracheát) ültettek be, amelyet előbb megfosztottak saját sejtjeitől, majd beborítottak a fiú laboratóriumban szaporított őssejtjeivel. Időközben a fiú csontvelői őssejtjei átalakultak tracheális sejtekké, az új szervet nem lökte ki immunrendszere. A fiú olyan életveszélyt jelentő állapottal született, amelyben a légcső ürege beszűkül (trachea stenosis), nem növekszik együtt a gyerekkel. Bár korábban különböző kezeléseket kapott, a transzplantáció előtt pár hónappal jelentősen romlott állapota, ezért orvosai Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak segítségért, aki a firenzei Careggi egyetemi kórház őssejtkutatója. Macchiarini vezette két évvel korábban, 2008-ban Spanyolországban a 30 éves Claudia Castillo műtétjét is, aki elsőként kapott őssejtekből létrehozott szervet. Az ő esetében a szervezetén kívül népesítették be őssejtekkel a beültetésre váró légcsövet. Így Ciaran volt az első gyerek, akinél végrehajtották az úttörő őssejtes beavatkozást, és az első páciens, akinél a szervezetén belül telepítették be őssejtekkel az átültetett szervet. Két éve követik nyomon a fiú egészégi állapotát orvosai, és eddig minden arra utal, hogy normális életet élhet, még az iskolai közösségbe is visszatért - írta a BBC hírszolgálata (http://www.bbc.co.uk/news/health-18980915).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket