Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2012. Szeptember 17. 10:20, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

Kapcsolat lehet egyes fájdalomcsillapítók és a halláscsökkenés között

Kapcsolat lehet egyes fájdalomcsillapítók és a halláscsökkenés között

Nagyobb a halláskárosodás kockázata azoknál a nőknél, akik hetente legalább kétszer vesznek be olyan fájdalomcsillapítókat, mint az ibuprofen vagy az acetaminofen - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

Az eredmények azt mutatták, hogy minél többször vett be valaki ilyen szert, annál nagyobb volt nála a hallásvesztés valószínűsége, különösen nagy kockázatot találtak azoknál, akik hetente legalább hat nap vettek be ibuprofent, és az összefüggés az 50 év alatti nőknél volt erőteljesebb.
Az aszpirin szedése és a halláskárosodás között nem találtak kapcsolatot a tanulmányban.
"Noha ezek a fájdalomcsillapítók könnyen hozzáférhetők, mégiscsak gyógyszerek, melyeknek mellékhatásaik vannak" - mutatott rá Sharon G. Curhan, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa, a kutatók egyike.
Más szakértők ugyanakkor kifogásolják, hogy a halláscsökkenést nem mérésekkel, hanem a résztvevők kikérdezése, azaz önbevallás alapján regisztrálták a tanulmány szerzői.
Curhan és csoportja 62 ezer nő adatait elemezte, akik a Nővérek Egészsége Tanulmány elnevezésű vizsgálatsorban vettek részt 1995 és 2009 között. A másfél évtized alatt mintegy 10 ezer nő számolt be hallása károsodásáról.
A hetente két-három alkalommal ibuprofent szedő nőknél 13 százalékkal nagyobb volt a hallásvesztés kockázata azokhoz képest, akik hetente legfeljebb egyszer vettek be ilyen szert, az acetaminofen esetében pedig 11 százalékkal emelkedett a kockázat. A hetente legalább hat alkalommal a két fájdalomcsillapító valamelyikét szedő nők körében 21-24 százalékkal volt gyakoribb a halláskárosodás azokhoz képest, akik legfeljebb egyszer vettek be a gyógyszerekből.
Curhan magyarázata szerint ezek a fájdalomcsillapítók csökkenthetik a belső fülben található csigába (cochlea) jutó véráramot - írta a LiveScience című ismeretterjesztő portál.
http://news.yahoo.com/hearing-loss-women-tied-pain-releivers-183707532.html

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket