Városlista
2024. július 1, hétfő - Annamária

Hírek

2010. Május 02. 15:58, vasárnap | Helyi
Forrás: Székesfehérvár.hu

Módosul a Munka törvénykönyve május 1-től

Módosul a Munka törvénykönyve május 1-től

Május 1-től átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek eset

Május 1-től átalakulnak a gyermekgondozási ellátások, amelynek következtében a gyes két évre csökken, a gyed jogosultsághoz szükséges munkaviszony ideje pedig 180 napról 365-re emelkedik a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében - közölte a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég. A munkajogi felmondási védelem viszont továbbra is a gyermek hároméves koráig illeti meg a szülők közül azt, aki a fizetés nélküli szabadságot utoljára igénybe vette. Május 1-től bővül a felmondási védelem alatt állók köre, mégpedig az örökbefogadási eljárásban részt vevő munkavállalókkal. A felmondási védelem az örökbefogadást megelőző - úgynevezett gondozási - időszak kezdetétől számított hat hónapig tart. A cselekvőképességgel kapcsolatos szabályok is módosulnak szombattól. Ha a bíróság a munkavállaló cselekvőképességét a munkaviszonyával összefüggésben korlátozta, a munkavállaló jognyilatkozatainak érvényességéhez a törvényes képviselő írásbeli hozzájárulása szükséges. Hozzájárulás kell többek között a munkaviszony létesítéséhez, vagy megszűntetéséhez, a munkaszerződés módosításához, vagy a munkáltatói utasítás megtagadásához. A BDO Magyarország közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy az Alkotmánybíróság április 26-ai döntése nyomán, május 1-jén nem lép életbe az új Ptk. I. és II. könyve. A Munka törvénykönyvének az új Ptk.-hoz kapcsolódó szabályai viszont hatályba lépnek, ami a könyvvizsgáló cég szerint jogalkalmazási problémákhoz vezethet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 08:33, szerda | Helyi

A labdarúgó EB idején éjfélig tarthatnak nyitva a belvárosi teraszok

Székesfehérvár Önkormányzata ezúton ad tájékoztatást arról, hogy a június 14-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság

2024. Június 10. 07:55, hétfő | Helyi

Nagy többséggel választották újra dr. Cser-Palkovics András polgármestert

Dr. Cser-Palkovics Andrást meggyőző fölénnyel, több mint 74 százalékos támogatottsággal választották újra vasárnap a fehérváriak.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 24. 09:07, péntek | Helyi

Járdafelújítások – az Ybl lakótelepen már elkészült, a Zichy ligetben ősszel kezdődik a beruházás

Elkészült az Ybl Miklós lakótelepet átszelő egyik járda felújítása és mellette az Ybl Miklós-mellszoborhoz vezető kisebb járdaszakasz.