Hírek
2017. Július 03. 19:30, hétfő |
Helyi
Forrás: infofehervar
Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod
Miért fogyasszunk zöldségeket? A zöldségek kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében.
Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős vitamin és ásványi anyag tartalommal bírnak. Így fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.
Magas élelmi rost tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.
Nézzünk néhány szezonális zöldség tápanyagtartalmát és szerepét az étrendben:
A paradicsom élettani szerepe: Jelentős C-vitamin tartalma emellett B1, B2, folsav, és kálium tartalma is kiemelkedő. Bőséges ásványi anyag forrásunk (magnézium, nátrium, foszfor).Emésztőrendszeri betegségekben érdemes hámozva fogyasztani, így könnyebben emészthetővé válik és nem okoz problémát.
A spenót élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak.
A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.
A brokkoli antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelem tartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
Néhány hasznos tanács a zöldségfogyasztáshoz:
- Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget, ha lehet minden főétkezéshez, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget.
- Mindig friss, idénynek megfelelő zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra.
- Lehetőség szerint, mindig tartsunk otthon zöldsége, ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak
- Lehetőség szerint ne főzzük őket, hanem nyers állapotban fogyasszuk, hiszen a hőkezeléssel hasznos tápanyagokat veszítünk
(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)
Ezek érdekelhetnek még
2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi
K&H: indul a „pénztanárok” versenye
a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok
2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi
NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa
2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi
PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit
A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre
2024. Augusztus 26. 09:06, hétfő | Helyi
Egy hét múlva becsöngetnek - ezek a 2024/25-ös tanév a legfontosabb dátumai
A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2., jövő hét hétfő, az utolsó tanítási napja pedig 2025. június 20. lesz.