Városlista
2024. november 22, péntek - Cecília

Hírek

2017. Július 03. 19:30, hétfő | Helyi
Forrás: infofehervar

Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod

Négy zöldség, amit nem érdemes kihagynod

Miért fogyasszunk zöldségeket? A zöldségek kiemelkedő táplálkozás-élettani szerepet töltenek be szervezetünk megfelelő működésében.

Viszonylag alacsony energia-, zsír-, és szénhidrát tartalmukkal szemben jelentős vitamin és ásványi anyag tartalommal bírnak. Így fontos szerepet játszanak számos betegség kockázatának csökkentésében. Kedvezően hatnak a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartására.

Magas élelmi rost tartalmuk elősegíti a megfelelő bélműködést, teltségérzetet biztosít és jótékonyan befolyásolja szervezetünk zsír-és szénhidrát anyagcseréjét. Íz és illatanyagaik révén serkentik az emésztőnedvek termelését, ezáltal hozzájárulnak az emésztőrendszer megfelelő működéséhez. Magas víztartalmuknak köszönhetően szabályozzák a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyát.

Nézzünk néhány szezonális zöldség tápanyagtartalmát és szerepét az étrendben:

A paradicsom élettani szerepe: Jelentős C-vitamin tartalma emellett B1, B2, folsav, és kálium tartalma is kiemelkedő. Bőséges ásványi anyag forrásunk (magnézium, nátrium, foszfor).Emésztőrendszeri betegségekben érdemes hámozva fogyasztani, így könnyebben emészthetővé válik és nem okoz problémát.

A spenót élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívül ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak.

A paprika igen sok A-vitamint és egyes B-vitaminokat tartalmaz. C-vitamin tartalma közismerten magas. Ez elsősorban nyersen érvényesül, bár viszonylag kevés vitamin vész el a héjában, olajban hirtelen kisütött paprikából. Azonos tömegű termés esetén a paprikában kilencszer annyi C-vitamin található, mint a paradicsomban.

A brokkoli antioxidáns vegyületei karotinoid és flavonoid tartalma révén akadályozzák a szürkehályog kialakulását. C-vitaminnal megtámogatott kalciumtartalma csonterősítő. Béta-karotinja, valamint nyomelem tartalma (cink és szelén) erősíti immunrendszerünket. Igen gazdag folsavban; fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.


Néhány hasznos tanács a zöldségfogyasztáshoz:

  • Naponta legalább háromszor fogyasszunk zöldséget, ha lehet minden főétkezéshez, így biztosan fedezni tudjuk az ajánlásnak megfelelő napi fél kg mennyiséget.
  • Mindig friss, idénynek megfelelő zöldséget válasszunk és kerüljük a sérült, puha, fonnyadt termékeket és ügyeljünk a megfelelő tárolásukra.
  • Lehetőség szerint, mindig tartsunk otthon zöldsége, ha nem fogyasztjuk el pár napon belül, fagyasszuk le, a mélyhűtött zöldségek a frissnek megfelelő értékes tápanyagtartalommal bírnak
  • Lehetőség szerint ne főzzük őket, hanem nyers állapotban fogyasszuk, hiszen a hőkezeléssel hasznos tápanyagokat veszítünk


(Pletser Ádám - Best Body Nutrition Magyarország)

Ezek érdekelhetnek még

2024. November 04. 14:07, hétfő | Helyi

K&H: indul a „pénztanárok” versenye

a TikTokon csapnak össze egymással a pedagógusok

2024. Szeptember 25. 07:52, szerda | Helyi

NAV: szeptember 30-ig igényelhető vissza a külföldi áfa

2024. Szeptember 13. 06:00, péntek | Helyi

PM: az IMF is támogatja a magyar EU-elnökség célkitűzéseit

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) szerint a magyar gazdaság növekedése az uniós rangsor élmezőnyében lehet jövőre

2024. Augusztus 26. 09:06, hétfő | Helyi

Egy hét múlva becsöngetnek - ezek a 2024/25-ös tanév a legfontosabb dátumai

A 2024/25-ös tanév első tanítási napja 2024. szeptember 2., jövő hét hétfő, az utolsó tanítási napja pedig 2025. június 20. lesz.