Városlista
2024. szeptember 21, szombat - Máté

Hírek

2014. Szeptember 09. 11:05, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Új eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Új eljárás az ivóvíz arzénmentesítésére

Egy új magyar eljárással minimálisra csökkenthető az ivóvíz arzéntartalma, a technológia főként Délkelet-Magyarországon terjedhet el, ahol helyenként az uniós előírás 5-20 szorosát is eléri az arzéntartalom.

A berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológia alkalmas a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

Schremmer István, a technológiát kidolgozó G.I.C. Kft. ügyvezetője elmondta, a kutatás-fejlesztés két év alatt 125 millió forintból valósult meg, 56,25 millió forint uniós támogatással. Hozzátette: két eljárást és berendezést fejlesztett ki a cég, amelyek csökkentik a víztisztítókban, vízművekben, kutakban a víz arzéntartalmát.

Schremmer István kiemelte: a berendezések használata nem igényel komolyabb szakértelmet. A technológiák alkalmasak a magyarországinál jóval magasabb arzéntartalmú vizek tisztítására is.

A két új eljárás közül az egyik olcsó, kisfogyasztók számára is elérhető árú, a másik pedig nagy hatékonyságú, alacsony energiafogyasztású megoldás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 20. 07:49, péntek | Belföld

Indul a Mindannyiunké a tér rajz-, fotó- és kreatív pályázat

2024. Szeptember 20. 07:45, péntek | Belföld

Magyarország mentességet kér az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól

Mentességet kérünk az uniós menekültügyi és migrációs szabályok alkalmazása alól, mert azzal Brüsszel Magyarországot is bevándorlóországgá tenné

2024. Szeptember 20. 07:42, péntek | Belföld

Orbán Viktor: növelni kellett az árvízvédelmi készültség alá vont területek hosszát

Az ország a helyzet komolysága ellenére is biztonságban van, sem eszközben, sem élőerőhiányban nem szenved az árvíz elleni védekezésben - jelentette ki a miniszterelnök sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

2024. Szeptember 20. 07:41, péntek | Belföld

Árvíz - OVF-szóvivő: mindenütt megfeszített munka folyik

Mindenütt megfeszített munka folyik a Duna mentén, a Szigetközben már az árvízi jelenségeket figyelik a vízügyes szakemberek, a Dunakanyarban pedig gyakorlatilag befejezik a homokzsákos erősítéseket